Dikter & sånt

25.05.2016 kl. 12:10

Har tack vare en jobbgrej kommit mig för att läsa Henriikka Tavis diktsamling Toivo som kom ut för några år sedan. Jag har alltid haft en förkärlek för lyrik men läser bara sporadiskt.

När jag skriver fastnar jag ibland. Då läser jag gärna dikter. Varför? Helt enkelt för att boota om hjärnan, dikt fungerar inte på samma sätt som prosa, den har sin egen logik och den inkräktar inte på ens eget skrivande på samma sätt som jag känner jag annan skönlitterär text kan göra ibland.

Dikter är inget som intresserar speciellt många idag. Förlagen ger ut några diktböcker i året, så där till nöds, men det finns många mindre förlag som håller ställningarna. Det är bra. Ellips i Vasa t.ex. har satsat en hel del på lyrik.

Det som å andra sidan bara växer är estradpoesin, spoken word-tillställningar och poetry slam drar fulla hus. Jag hörde Mimie Märak på stadsbibliotket i Jakobstad i mars och jäklar i min lilla låda vilken drive den tjejen har.

Men det är som att ord på papper med få ord på varje rad och ojämna högerrader (som dikt har ibland, inte alltid) känns oöverkomligt jobbigt för många. Jag tycker också om att höra orden, se den som skrivit dem uttala dem och känna av dem i ett kollektiv. Vi behöver båda.

Tillbaka till Henriikka Tavi, då. Jag tycker väldigt mycket om hennes dikter, finskan är ett grymt språk när det gäller att jobba med rytm, spännande allitterationer och glidningar i språket (som homonymer, ord som skrivs samma sätt men har helt olika betydelser t.ex. val, springa, dom), och hon är enormt duktig på sånt.

Så om nån får för sig att hen vill läsa dikter på finska så är Henriika Tavi dagens tips.

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

  
Efter en frapperande lång tid ute i periferin kommer jag snart att bli ännu mer perifer. Tillbaka till leråkrarna, fabriksröken, väckelserörelserna, de udda existenserna, dansbanden, drönarna, gräsrökarna och småstadsetablissemanget för att grunda ett agro-feministiskt tältkollektiv på torget i Jeppis. Hur det går? Vete fan. Hoppa på traktorn så kör vi.
 

Senaste kommentarer